fbpx

MyLoanRoute

Какво да знаем за синдрома на ХИВ за губене

Какво да знаем за синдрома на ХИВ за губене

Синдром на ХИВ се губи се отнася до усложнение на вируса, при който значителната загуба на тегло придружава треска и слабост. Това е знак, че ХИВ е причинил сериозно увреждане на имунната система и е напреднал до етап 3, известен като СПИН.

Има няколко потенциални причини, всички от които са свързани с нелекуван ХИВ с високи вирусни натоварвания. Те включват лоша абсорбция на хранителни вещества в чревния тракт, вредните промени в метаболизма и ниския прием на храна, които могат да произтичат от лош апетит или инфекция в устата.

Основното лечение е основното лекарство за ХИВ. , Антиретровирусна терапия. Това лечение намалява ХИВ в кръвта и води до средно 10–25% наддаване на тегло годишно. За да се справят със специфичните причини, лекарите могат да предписват допълнителни лекарства, като стимуланти на апетита.

Продължете да четете, за да научите повече за синдрома на ХИВ, включително причините, лечението и методите на профилактика.

Какво е?

ХИВ е вирус, който заразява тялото и атакува имунната система. Ако човек не получи лечение, ХИВ може да премине към по -късен етап от състоянието, известно като етап 3, или СПИН.

Синдромът на ХИВ за губене е термин за неволна загуба на повече от 10% от тялото Теглото, което се проявява с треска, както и слабост или диария, продължила поне 30 дни. Като пример, при човек с тегло 130 килограма (фунт), това би включвало загуба на тегло над 13 фунта

Намаляването на теглото може да се дължи на загубата както на мускулите, така и на мазнините. Това се случва в последния етап на ХИВ, когато увреждането на имунната система се е натрупало и доведе до СПИН.

По -старо проучване от 2009 г. съобщава, че въпреки ефективното лечение на ХИВ, отслабването остава проблем при много хора с The условие. Той засяга близо 10% от хората с планове за управлявани грижи.

Причини

Синдромът на ХИВ може да възникне поради редица причини. Те включват:

Лошата абсорбция на хранителни вещества

Нарушената абсорбция на хранителни вещества може да произтича от опортюнистични инфекции или директния ефект на ХИВ върху чревната лигавица, като и двете намаляват абсорбцията. Опортюнистичните инфекции са тези, към които хората с отслабена имунна система са податливи.

диарията може да бъде друга причина за лоша абсорбция, тъй като включва загуба на хранителни вещества и калории.

неадекватно приемане на храна

Факторите по -долу могат да доведат до нисък прием на храна:

 • Липса на апетит: намаленият апетит е често срещан симптом на ХИВ. Освен това някои лекарства могат да намалят апетита поради странични ефекти, като изтръпване около устата, гадене и промени в смисъла на вкуса. В допълнение, депресията може да причини загуба на апетит.
 • Инфекции в устата или гърлото: тези инфекции могат да направят хранене болезнено. Те също могат да причинят усещане за пълнота, след като ядат само малко количество храна.
 • Ниска енергия: Този симптом може да представлява предизвикателства при пазаруването на храна и приготвяне на ястия.

Промените в метаболизма

ХИВ имат вреден ефект върху изграждането на протеини и храносмилането на храните. Състоянието също променя нивата на някои хормони, като щитовидната жлеза и тестостерон, което може да повлияе на метаболизма. Хората с ХИВ се нуждаят от повече калории, отколкото хората без състоянието, за да поддържат теглото си.

Симптоми

Симптомите могат да включват:

 • Хронична слабост или диария
 • Треска, която остава за поне 1 месец
 • Загуба на повече от 10% от телесното тегло
 • Загуба както на постна телесна маса, така и на мастната маса

Научете повече за симптомите на ХИВ на всеки етап от заболяването.

Диагнозата

по-старо проучване от 2004 г. отбелязва, че въпреки че е свързано с ХИВ губене, може да бъде загуба на ХИВ може да бъде загуба на ХИВ може да бъде загуба на ХИВ може да бъде загуба на ХИВ може да бъде загуба на ХИВ може да бъде Очевидно в по -късните етапи, откриването му в ранните етапи е по -предизвикателно, тъй като различните фактори могат да причинят загуба на тегло при хора с ХИВ.

Авторите заявяват, че когато други обяснения за отслабване отсъстват, телесните клетъчни маса са отсъстващи, телесните клетъчни маси (BCM) предоставя най -силните доказателства за загуба. Намаляването на BCM обозначава спад на клетките, които използват кислород, метаболизират глюкозата и произвеждат въглероден диоксид.

Въпреки това, лекарите обикновено търсят характерните признаци на дълготрайна треска и неволна загуба на тегло от повече от 10% от телесното тегло.

Лечение и профилактика

Лечението на ХИВ е антиретровирусна терапия, която намалява количеството на ХИВ в кръвта – вирусното натоварване. Когато лечението намалява вирусното натоварване до неоткриваемите нива, това обикновено води до увеличаване на теглото от 10–25% годишно.

Антиретровирусното лечение може да забави прогресията на ХИВ и да помогне за предотвратяване на губенето. Лекарите съветват човек с ХИВ да започне лечението възможно най -скоро, след като получи диагноза. Забавянето на лечението ще доведе до продължителна вреда на имунната система, докато започването на лечение може да помогне за поддържане на някой здрав в продължение на много години.

Други лечения могат да включват:

гадене и повръщане на лекарства

Тези лекарства имат за цел да облекчат симптомите на ХИВ. Някои хора със състояние също са проявили интерес към канабис или специфични съединения в растението, като канабиноиди. Преглед от 2017 г. разгледа клиничните изпитвания, които оцениха стойността на канабиноидите за загуба на ХИВ. Той заключи, че всякакви доказателства за ефективност са много ниски и че съединенията вероятно ще причинят чести странични ефекти.

Стимуланти на апетита

Понякога лекарите предписват стимуланти на апетита, като мегестрол ацетат (Megace ) и дронабинол (маринол). И двете лекарства обаче имат недостатъци. Megace създава странични ефекти на кръвни съсиреци, диабет и костни проблеми. Маринолът е синтетична форма на марихуана, която може да причини психоза, пристрастяване и промени в кръвното налягане.

Намаляване на диарията

Нарушеният имунитет на ХИВ оставя човек изложен на риск от опортюнистични инфекции, който може да причини диария. Лекарите се опитват да ги лекуват, но някои е много трудни за изкореняване.

Най -добрата форма на лечение ще бъде антиретровирусна терапия, тъй като това предотвратява по -нататъшното отслабване на имунната система и води до увеличаване на теглото.

Хормонално лечение

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) https://harmoniqhealth.com/bg/gelarex/ одобри човешкия хормон на растежа соматропин (серостим) за увеличаване на теглото и стройната телесна маса. Въпреки това, тъй като това лекарство е много скъпо и може да причини тежки странични ефекти, някои експерти смятат, че дозите, по-ниски от одобрената от FDA доза, могат да бъдат за предпочитане и все още ефективни.

Изследователите изучават други хормонални лечения, като например. Тестостерон и мускулни средства за изграждане. Един пример е 19-Нортестостерон (Nandrolone).

Упражнение

Прогресивната тренировка за съпротива е вид тренировка, която използва тежести и машини за увеличаване на стройната мускулна маса. Упражнението също предлага допълнителните ползи от укрепването на костите, подобряването на нивата на холестерола и повишаването на настроението.

Диетични съображения

Според Министерството на ветераните, правилният вид диета може да помогне. Оптималната диета може да се различава от диетата с ниско съдържание на мазнини, нискокалорична диета, която лекарите обикновено препоръчват за хора с добро здравословно състояние. Хората с ХИВ се нуждаят от повече протеини и калории, отколкото стандартните препоръчителни количества, за да предотвратят загубата на мускулна маса.

Примери за храни, които да добавите към диетата, включват:

 • Фъстъченото масло
 • Сирене
 • Млечни шейкове
 • Бобът и грах

Научете повече за храненето и диетата във връзка с ХИВ и СПИН.

перспективи

Изследвания от 2016 г. изследваха дългосрочните последици от ХИВ губене. Той сравнява физическата функция на по -долу три групи:

 • 85 мъже с ХИВ, които оцелели поне 2 години след губене
 • 249 мъже с ХИВ, които не са губили
 • 338 мъже без ХИВ или губене

Резултатите от изследването показват, че ХИВ губенето има отрицателен ефект върху мускулната сила и физическото качество на живот в продължение на години след стабилизирането на телесно тегло. Авторите цитират предишни проучвания, които свързват ниско телесно тегло, лоша сила или и двете със следното:

 • Ниска костна плътност
 • Пада
 • Frailty

Авторите отбелязват, че тези ефекти могат да доведат до загуба на независим живот. Те също така изтъкват, че по -ранните проучвания показват, че непреднамереното отслабване предсказва риска от смърт по -силно от мерките за стройна маса, мастна маса или BCM.

След като се появи синдром на губене, това означава, че човек има СПИН. Без лечение, типичното време за оцеляване е 3 години.

Резюме

Лекарите определят синдрома на ХИВ за губене като неволна загуба на повече от 10% от телесното тегло заедно с треска и слабост или диария, трайна трайна 30 дни или повече.

Състоянието води до масив от причини, произтичащи от проблеми, свързани с ХИВ, с апетит, храносмилане и абсорбция.

Антиретровирусна терапия, което намалява вирусното натоварване на ХИВ, може да доведе до наддаване на тегло. В допълнение, лекарите могат да предписват други лекарства за справяне с конкретни причини. Те могат също така да препоръчат да добавят допълнителни източници на протеин към диетата.

губенето може да доведе до загуба на мускулна сила и да наруши качеството на живот поради произтичащите физически ограничения.

 • Биология / биохимия
 • ХИВ и СПИН
 • Имунна система / ваксини
 • Инфекциозни заболявания / бактерии / вируси
 • Хранене / диета

Contents