fbpx

MyLoanRoute

dietele keto și paleo: Care sunt diferențele?

dietele keto și paleo: Care sunt diferențele?

Dietele Keto și Paleo sunt printre cele mai populare diete de astăzi. Aceștia împărtășesc unele asemănări, dar există și diferențe în alimentele pe care le permit, efectele lor asupra organismului și efectele cheie ale sănătății.

Dieta ketogenă (keto) se concentrează pe consumul unui echilibru particular de macronutrienți. Scopul este să intre într -o stare de cetoză, unde organismul începe să ardă grăsime pentru sănătate sau pierdere în greutate.

Dieta paleolitică (paleo) se concentrează pe consumul de alimente pe care oamenii le -ar fi mâncat în epoca de piatră. Scopul este eliminarea alimentelor moderne procesate pentru sănătate sau pierderea în greutate.

Acest articol analizează asemănările și diferențele dintre dietele Keto și Paleo, inclusiv beneficiile lor, listele alimentare și efectele secundare.

Ce sunt dietele keto și paleo?

dietele keto și paleo sunt două opțiuni dietetice care urmăresc să stimuleze sănătatea, să elimine alimentele extrem de procesate și să încurajeze pierderea în greutate.

Următoarele secțiuni oferă o imagine de ansamblu a dietelor Keto și Paleo:

Keto Diet

O dietă ceto este un plan alimentar care se concentrează pe consumul de grăsimi sănătoase, unele proteine ​​și carbohidrați minimi .

Corpul folosește de obicei carbohidrați ca combustibil pentru energie. Când o persoană nu primește suficiente carbohidrați, corpul va începe să folosească grăsimi și unele depozite de proteine. În adevărata cetoză, ficatul va lua grăsime depozitată și o va transforma în cetone, pe care corpul le folosește apoi pentru energie. Atingerea acestei stări de cetoză este obiectivul dietei keto.

Unii cred că cetoza este o modalitate eficientă de a pierde excesul de grăsime și de a reduce riscul de probleme, cum ar fi bolile de inimă și diabetul.

În general, o persoană dintr -o dietă keto ar trebui să consume:

 • 70–80% grăsime
 • 20–25% proteină
 • 5 –10% carbohidrați

Dieta Keto încurajează și exclude alimente specifice. O persoană de pe Keto nu își poate scoate carbohidrații din cereale sau leguminoase. Carburile lor trebuie să provin dintr -o legumă prietenoasă cu ceto, cum ar fi verdeața cu frunze sau un grup mic de fructe, în primul rând fructe de pădure.

Citiți despre beneficiile potențiale și riscurile unei diete Keto aici.

Paleo Diet

O dietă paleo este un plan alimentar care se concentrează pe alimentele pe care oamenii le -au mâncat în perioada paleolitică. Unii oameni se referă la ea ca la dieta Caveman sau la dieta din epoca pietrei.

Această dietă se străduiește să elimine produsele fabricate prin metode moderne de procesare a alimentelor și agricultură. Oamenii care urmează dieta Paleo pot alege alimente pe care un strămoș din epoca de piatră ar fi fost capabil să vâneze sau să se adune și să le mănânce. Dieta unei persoane din epoca de piatră ar fi variat în funcție de resursele naturale disponibile în zona lor.

Unii oameni cred că corpul uman nu este bine adaptat la alimentele moderne. Potrivit susținătorilor dietei, reducerea alimentelor precum lactate, cereale și leguminoase poate ajuta o persoană să slăbească în greutate și să prevină bolile de inimă și diabetul.

O dietă paleo exclude alimentele foarte procesate, precum și leguminoasele , cereale și produse lactate.

Dieta Paleo încurajează, de asemenea, consumul de grăsimi sănătoase, cum ar fi cele de la animale sălbatice sau hrănite cu iarbă, uleiuri de nuci, unt, ulei de măsline și avocado. De asemenea, recomandă ca oamenii să mănânce cantități mai mari de proteine ​​animale.

În conformitate cu unele studii mici, pe termen scurt, dieta Paleo poate avea beneficii pentru sindromul metabolic și îmbunătățirea nivelului de colesterol. Cu toate acestea, oamenii de știință trebuie să efectueze mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.

asemănări între dietele keto și paleo

Ambele diete încurajează consumul multor alimente întregi nutritive și exclude alimentele extrem de procesate.

ambele implică un aport scăzut de carbohidrați și nu permit consumul de cereale și leguminoase. Acestea subliniază carnea pentru proteine ​​și recomandă anumite tipuri de grăsimi și legume.

Atât dietele Paleo cât și Keto includ:

 • Semințe
 • Carne neprocesate
 • Fructe de mare
 • Ouă
 • grăsimi sănătoase, cum ar fi ulei de măsline, ulei de avocado și uleiuri de nuci
 • Legume non-amidante

Excluderea alimentelor extrem de procesate

atât dietele Keto cât și Paleo exclud multe alimente nesănătoase, inclusiv:

 • Alimente procesate, cum ar fi chipsuri, biscuiti, și gustări ambalate
 • alimente care conțin zahăr alb sau brun, sirop de porumb sau nectar agave

Excluderea alimentelor sănătoase

Ambele diete exclude o exclude O varietate de alimente pe care mulți oameni ar considera sănătoși. De fapt, ghidurile dietetice 2015-2020 pentru americani listează unele dintre aceste alimente.

includ:

 • Cereale integrale, inclusiv orez, grâu, quinoa, paste, pâine , și OATS
 • Leguminoase, inclusiv fasole, arahide, mazăre, soia și linte

Aceste două diete încurajează aportul mai mic de carbohidrați decât caloriile reduse sau cu o greutate scăzută cu conținut scăzut de grăsime Planuri de pierdere pe care experții le -au recomandat de ani buni. De exemplu, Institutele Naționale de Sănătate (NIH) și American Heart Association recomandă un aport zilnic de cereale integrale, care nu fac parte din planurile Keto și Paleo.

Care sunt diferențele dintre dietele keto și paleo ?

Dietele Keto și Paleo exclud diferite alimente. Dieta keto exclude alimentele cu zahăr ridicat, inclusiv majoritatea fructelor, în timp ce dieta Paleo permite mai multe fructe și unii îndulcitori naturali. De asemenea, au reguli diferite pentru carne, legume și lactate.

Următoarele secțiuni analizează diferențele cheie între dietele keto și paleo.

carne procesată

O dietă paleo exclude, de obicei, carnea procesată, cum ar fi slănina, salamul și șunca, deoarece acestea sunt rezultatul tehnicilor moderne de procesare a alimentelor. Unii oameni cred că slănina minim procesată fără nitrați sau conservanți este acceptabilă în dieta Paleo, în timp ce alții nu.

Dieta ceto permite aceste tipuri de carne, atât timp cât nu conțin zahăr sau carbohidrați, care ar putea interfera cu capacitatea organismului de a ajunge la cetoză. Unele carne procesată, cum ar fi slănină sau cârnați, pot conține zahăr, astfel încât oamenii trebuie să citească etichetele.

Cu toate acestea, cercetări care indică faptul că carnea procesată pot crește riscul de cancer și alte probleme de sănătate, persoanele aflate în Orice dietă poate dori să se concentreze pe consumul de carne de bună calitate, mai degrabă decât pe cele procesate.

 • Paleo: se concentrează pe natura naturală și alimentată cu iarbă, fără carne procesată.
 • Keto: Permite Orice carne care nu conține zahăr sau carbohidrați.

Dulcitori și zahăr

Dieta Paleo permite unor îndulcitori „naturali”, cum ar fi mierea și siropul de arțar. Dar, nu permite îndulcitor artificial, inclusiv alcoolii cu zahăr, deoarece sunt rezultatul tehnologiei moderne.

Dieta Keto permite unii îndulcitori artificiali, atât timp cât nu conțin zahăr (unele produse conțin ambele zahăr și îndulcitori artificiali). În mod ideal, o persoană ar trebui să aleagă îndulcitori care nu provoacă vârfuri în zahăr din sânge, cum ar fi stevia și sucraloză.

Dieta ceto nu permite miere, sirop de arțar sau alte produse care conțin zahăr natural sau fructoză.

 • Paleo: permite miere crudă, sirop de arțar, zahăr de date și zahăr de nucă de cocos.
 • Keto: nu permite zaharuri, dar permite unii îndulcitori artificiali, cum ar fi Stevia și sucraloză.

legume amidonice

Unele legume bogate în nutrienți au, de asemenea, un conținut ridicat de amidon sau carbohidrați. Aceste „legume amidonice” nu sunt permise în dieta ceto, deoarece ar putea întrerupe cetoza și ar determina o persoană să consume mai mult decât totalul alocat de carbohidrați.

Cu toate acestea, dieta paleo permite multe dintre aceste legume nutritive din moderare. O persoană care urmărește dieta Paleo poate mânca alimente precum cartofi dulci, sfeclă și morcovi cu moderație, dar ar trebui să acorde prioritate legumelor mai mici de carbohidrați.

Citește despre fructe și legume scăzute de carbohidrați aici.

Fructele

Fructele conțin o serie de nutrienți, vitamine, minerale, fibre și antioxidanți și sunt o alegere sănătoasă pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, fructele conțin și zahăr natural, iar unele au un nivel mai ridicat de zahăr și carbohidrați decât alții.

O persoană care urmează o dietă paleo poate mânca toate fructele, inclusiv proaspăt, uscat și înghețat, dar ar trebui să fie În general, concentrați -vă pe tipuri de zahăr mai mici. O dietă paleo include o mulțime de fructe de pădure, fructe de citrice și pepeni. Poate include fructe mai dulci, cum ar fi banane, struguri, mango și cireșe, dar, în mod ideal, în cantități mai mici.

Dieta Keto este mai strictă cu fructele. Acesta sfătuiește ca pentru a menține corpul într -o stare de cetoză, o persoană ar trebui să mănânce doar fructe de zahăr mai mici și numai în cantități mici. Boabele sunt un fruct comun pentru keto, dar o persoană poate mânca, de asemenea, cantități mici de afine, piersici, caise, mere și prune.

 • Paleo: permite toate fructele, deși cele mai mari de zahăr cu moderație .
 • keto: permite doar fructe de zahăr mai mici.

lactate

Dieta paleo exclude toate produsele lactate, deoarece oamenii paleolitici nu le -au consumat. Dieta Paleo nu permite unei persoane să consume brânză, lapte, smântână sau alte produse lactate.

Cu toate acestea, persoanele din dieta Paleo pot bea lapte de nuci neîndulcit, lapte de nucă de cocos și alternative similare care nu au conțin îndulcitori artificiali sau îngroșători.

Dieta Keto permite unele produse lactate, în special a celor care sunt mai mari în grăsimi și proteine. Acest https://produsrecenzie.top/cardio-active/ lucru permite persoanei să preia cantitățile recomandate ale acestor nutrienți.

Dieta ceto nu include produse lactate care pot conține zahăr, cum ar fi înghețată, lapte de ciocolată sau cremă de cafea îndulcită cu zahăr. Cu toate acestea, o persoană poate consuma produse lactate care conțin îndulcitori artificiali cu moderație.

 • Paleo: exclude produsele lactate.
 • Keto: permite lactate fără zahăr, în mod ideal grăsimi mai mari și mai mare Tipuri de proteine.

Efecte secundare

Persoanele care urmează orice dietă care elimină grupurile alimentare ar trebui să se asigure că își îndeplinesc cerințele zilnice de nutrienți pentru a evita deficiențele.

Oricine are în vedere să facă o schimbare nouă și drastică a modelului lor de alimentație ar trebui să se conecteze mai întâi la furnizorul lor de asistență medicală. Acest lucru este important în special pentru persoanele care au afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul sau tensiunea arterială ridicată.

Persoanele care urmează dieta Keto pot avea efecte secundare legate de intrarea într -o stare de cetoză. Acestea includ respirația keto, o erupție cu pielea keto și „gripa keto”. Simptomele de pe gripa ceto includ dureri de cap, letargie, greață, încetinire mentală, insomnie, scăderea performanței exercițiului, constipație și libido scăzut. Poate fi dăunător să rămâi într -o stare de cetoză pentru perioade îndelungate.

Oamenii nu se confruntă cu aceste simptome cu diete paleo, deoarece dietele paleo nu duc la o stare de cetoză.

Anumite suplimente nutritive pot ajuta oamenii să urmeze dieta keto să obțină suficienți nutrienți, să ușureze efectele secundare și să își îndeplinească obiectivele zilnice de macronutrienți. Citiți despre 7 suplimente pentru dieta Keto aici.

Un articol avertizează persoanele care urmează dieta Paleo pentru a se asigura că obțin un calciu adecvat, deoarece dieta exclude produsele lactate. Dieta keto nu are fibre și mai mulți micronutrienți din cauza restricției severe a alimentelor care conțin carbohidrați.

liste de alimente

Următoarele secțiuni oferă o listă de alimente pe care o persoană le poate mânca atunci când urmează în urma unei urme Dieta Keto sau Paleo.

Keto Diet

Alimentele comune pe care oamenii le mănâncă atunci când urmăresc dieta Keto includ:

 • Pește gras, cum ar fi somonul , ton, sau sardine
 • crustacee, inclusiv midii, scoici sau stridii
 • păsări de curte
 • tăieturi grase de carne
 • carne de joc
 • Legume non-amidante, cum ar fi verdeață cu frunze, legume crucifere, sparanghel, măsline, ardei gras, țelină și dovlecei
 • iaurt grecesc simplu, fără zahăr sau fructe
 • brânză de căsuță simplă
 • Ouă, în special gălbenușuri de ou
 • Uleiuri sănătoase, cum ar fi ulei de măsline, uleiuri de nuci și ulei de avocado
 • nuci, inclusiv nuci de macadamie , fistic, alune, nuci și migdale
 • semințe, inclusiv semințe de chia și semințe de in
 • unt, ghee sau cremă
 • Cocos sau unt de cacao
 • Ciocolată neagră cu cel puțin 70% solide de cacao și foarte puțin la niciun zahăr adăugat
 • Nut>, inclusiv unt de migdale, care nu conțin zahăr adăugat
 • Brânză
 • Berries, inclusiv zmeură, afine, căpșuni și mure
 • Lămâie și limes
 • Bulion osoasă
 • Nedumerit Ceai și cafea

Dieta paleo

Alimentele comune pe care oamenii le mănâncă atunci când urmăresc dieta Paleo includ:

 • Pui
 • ouă
 • fructe de mare
 • Pork
 • Beef
 • Meat de joc
 • Legume, în special verzi cu frunze, țelină, sparanghel, ardei și legume crucifere
 • cantități mici până la moderate de legume amidonice, cum ar fi cartofi și legume rădăcină
 • Fructe, accentuând fructe de pădure, roșii, citrice și alte Fructe cu zahăr mai scăzute
 • Avocado
 • Cantități mici sau moderate de fructe mai mari de zahăr, cum ar fi struguri și banane
 • nuci
 • Semințe
 • unt de nuci
 • unt de cacao
 • Ciocolată neagră cu cel puțin 70% cacao
 • Cafea fără cremă lactată sau zahăr rafinat
 • Ceas
 • Uleiuri sănătoase, inclusiv nuci Uleiuri, ulei de măsline și ulei de avocado
 • Miere, sirop de arțar și zahăr de nucă de cocos în cantități mici

Rezumat

Atât keto cât și paleo Dietele au ghiduri specifice care includ și exclud anumite tipuri de alimente. Există unele asemănări, dar o mulțime de variații între diete. Ambele pot avea beneficii pentru sănătate legate de eliminarea alimentelor extrem de procesate, ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate.

Pentru majoritatea oamenilor, aceste diete necesită o schimbare drastică față de obiceiurile alimentare anterioare. Unii oameni pot găsi eliminarea tuturor cerealelor și leguminoaselor și creșterea conținutului de grăsime dificil de susținut pe termen lung. Oamenii care urmează aceste diete trebuie, de asemenea, să se asigure că își îndeplinesc în continuare cerințele nutritive.

O persoană ar trebui să își bazeze decizia de a urma oricare dintre aceste diete pe starea lor de sănătate actuală, cât de strict vor să fie cu dieta lor, și obiectivele lor individuale de sănătate.

Unii oameni care urmăresc dieta Paleo vor mânca alimente procesate, atât timp cât sunt zahăr scăzut, nu conțin lactate sau cereale și sunt prietenoase cu paleo. Alții din dieta Paleo pot mânca doar alimente în starea lor naturală, cu excepția a tot ceea ce vine într -un pachet. Unii oameni din dieta keto mănâncă orice carne, atât timp cât este fără carbohidrați. Alții se concentrează doar pe carne hrănită cu iarbă și sănătoasă.

Oamenii vor beneficia de vorbirea cu medicul lor înainte de a-și schimba dieta, mai ales dacă au diabet, boli de inimă sau alte afecțiuni de sănătate.

 • Cardiovascular / Cardiologie
 • Nutriție / Dietă
 • Obezitate / Pierdere în greutate / Fitness

Știri medicale de astăzi au orientări stricte de aprovizionare și desene doar din Studii revizuite de la egal la egal, instituții de cercetare academică și reviste medicale și asociații. Evităm să folosim referințe terțiare. Legăm surse primare – inclusiv studii, științifice